BİN 500 YILLIK TARİHİYLE KIZIL KİLİSE

Aksaray’ın Güzelyurt ilçesine bağlı olan Sivrihisar köyü’nde bulunan Kızıl Kilise, dağlar arasındaki ovada bulunuyor. Eşsiz bir görüntüye sahip olan kilise, Kapadokya’nın tarihi gizli hazinelerinden bir tanesi olarak dikkat çekiyor.

Yaklaşık 1500 yıllık bir tarihe sahip olan ve Ortodoks Mezhebi kurucularından olan Aziz Gregorius adına yapılmış bir yapı olan Kızıl Kiliseyi, her yıl yerli, yabancı bir çok insan ziyaret etmektedir. Ziyaretçilerini 1500 yıllık bir tarih yolculuğu yaptıran kilise, 5 ve 6. yüzyıllarda yaşayan ve Ortodoks Mezhebi kurucularından olan Aziz Gregorius adına yaptırıldı.

İnşa edildiği zamanlarda kızıl taşlardan yapılmış olan kilisenin, adını da buradan aldığı biliniyor. Kapadokya’nın gizli hazinesi olan Kızıl Kilise, Ortodoks Mezhebinin kurucularından Aziz Gregorius’un, İstanbul’dan Güzelyurt’a döndükten sonra hayatının son demlerini buraya yaşadığı biliniyor. Vefat ettikten sonra da buradaki topraklara bedeni gömülmüş olan Aziz Gregorius adına yapılan Kızıl Kilise, yıllara meydan okuyan yapısı ve git gide tahrip olan dokusu nedeniyle restore ediliyor. Restore işlemleri 2011 yılında başlayan kilisenin, Kapadokya’nın en eski kiliselerinden biri oldu biliniyor.

Yorum bırakın