CENNETTEN BİR KÖŞE IHLARA VADİSİ

Aksaray İli Güzelyurt İlçesi sınırları içerisinde bulunan Ihlara Vadisi dünya üzerindeki kanyonlar arasında önemli bir yere sahiptir.

Ihlara Vadisi, tektonik yükselmeler ve Hasandağı volkanının püskürmesinin ardından çöküntüye uğrayan alan üzerinde ilerleyen Melendiz Çayı’nın binlerce yılık aşındırması sonucunda oluşmuştur. Melendiz çayının milyonlarca yıl akması sonucu 14 km uzunluğunda ve 110 metre yüksekliğinde bu vadi meydana gelmiştir. Ihlara vadisi , diğer kanyonlardan farklı olarak geçmiş dönemlerde içerisinde insanların yaşadığı dünyanın en büyük kanyonu olma özelliğini taşımaktadır.

Biyolojik Çeşitlilik Açısından Oldukça Zengin

Vadideki yaşamın ana kaynağı , vadiyi sekillendiren ve hayat veren en en önemli şey ise Melendiz Nehridir . Vadiyi çevreleyen kayaçların kolay yontulmasıyla oluşturulmuş yüzlerce kilise ve kaya oyma mekan, vadiyi dünyanın en önemli kültür ve medeniyet merkezlerinden biri haline getirmiştir. Vadideki kiliseler tüm yabancı turistlerin ilk ziyaret ettiği yerler arasında yer alıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Ihlara Vadisi’nde yürütülen biyolojik çeşitlilik çalışmasıyla 84 kuş, 11 balık, 294 böcek ve 11 sürüngen türü ile 179 tohumlu, 11 tohumsuz bitki türünün olduğu tespit edilmistir.

Yorum bırakın